Ce trebuie sa stii cand cumperi un aparat de fotografiat digital

Consideri util acest articol?

 Alegerea unui nou aparat de fotografiat digital poate fi una dintre achizitiile tehnice cele mai provocatoare. Chiar si persoanele cu experienta pot fi luate prin surprindere de numarul mare de camere foto digitale disponibile, varietatea de caracteristici, precum si de jargonul de marketing-dantelat folosit pentru a descrie caracteristici aparent simple.

 Daca ai decis sa cumperi un aparat de fotografiat digital, inainte sa cheltuiesti o suma mare de bani pe un aparat de fotografiat nepotrivit, stai cateva minute si raspunde-ti la urmatoarele intrebari:

 - Care este bugetul tau ?

 - Ce dimensiuni ai dori sa aiba aparatul de fotografiat digital ?

 - Care este experienta ta cu aparatele de fotografiat digitale ?

 - Ce tip de poze doresti sa faci cu aparatele de fotografiat digitale ?

 - Ce ai dori sa fotografiezi ? (peisaje, portrete, macro, sport)

 - Vei folosi aparatul de fotografiat digital in modul Auto sau vrei sa inveti arta fotografica?

 Pe piata vei gasi trei tipuri de aparate de fotografiat digitale:

   1. compacte ( point-and-shoot )

   2. semicompacte ( bridge )

   3. profesionale ( DSLR )

1. Aparatele point-and-shoot sunt aparate de fotografiat compacte, usor de utilizat si destul de ieftine. Aproape toate aceste aparate de fotografiat digitale prezinta modul de expunere automat, dar exista si aparate de fotografiat cu mod de expunere manual.

2. Aparatele de fotografiat DSLR sunt destinate in primul rand specialistilor datorita performantelor superioare. Numele DSLR (Digital Single Lens Reflex) se refera la modul de functionare al aparatului de fotografiat: o oglinda si o pentaprisma sau o pentaoglinda dirijeaza lumina prin obiectiv spre vizor. In momentul declansarii, oglinda se rabateaza pentru a lasa lumina sa ajunga la senzorul aparatului de fotografiat.

3. Aparatele de fotografiat semi-compacte (bridge) preiau din caracteristicile aparatelor foto prezentate mai sus: dimensiunile si comenzile sunt asemanatoare cu cele ale aparatelor de fotografiat DSLR mici, dar ca sistem de functionare sunt similare aparatelor foto compacte (lentilele nu pot fi schimbate).


Ce aparat de fotografiat digital ti se potriveste

 Pentru incepatori sunt indicate aparatele de fotografiat compacte, insa multi utilizatori sunt atrasi de multitudinea specificatiilor aparatelor superioare si ajung sa detina un aparat de fotografiat profesional DSLR pe care nu-l folosesc la intreaga lui capacitate.

 Pentru cei care detin deja un aparat de fotografiat, dar vor ceva mai performant, lucrurile sunt mai simple. In cazul in care vrei sa faci trecerea de la un compact la un aparat de fotografiat semiprofesional pentru a avea mai mult control sau un zoom mai mare, te poti orienta spre un aparat din clasa Bridge, sau, de ce nu, un aparat de fotografiat DSLR pentru incepatori (ex: D40, D40x sau D60 de la Nikon ori 350D, 400D sau 450D de la Canon).

 Treptat, aparatele de fotografiat DSLR s-au ieftinit destul de mult, ajungand la preturi similare cu aparatele de fotografiat semi-compacte sau compactele mai avansate. Astfel apratele de fotografiat DSLR pot fi accesibile acum si amatorilor.


Aparate de fotografiat DSLR sau compacte ?

     Probabil asociezi aparatele de fotografiat DSLR (Digital Single Lens Reflex) ca fiind grele, voluminoase si utilizate de profesionisti. Dar asa cum te-ai astepta, acestea ofera o calitate a imaginii de neegalat in pofida dimensiunilor, a greutatii si chiar a etichetei de pret. In afara de rezolutie mare si fotografii clare, ele pot fotografia extrem de rapid (rafala) si sa accepte lentile interschimbabile pentru orice tip de fotografiere, de la evenimente sportive unde subiectul se poate afla la 200 de metri distanta pana la monede aflate la doi centimetri distanta.

     Aparatele de fotografiat compacte (DSC - Digital Still Camera) au dimensiuni reduse si de cele multe ori nu sunt mai mari decat un pachet de carti de joc.

     Cum ar sugera numele, acestea sunt foarte simplu de utilizat, dar ca un compromis la dimensiune, pret si usurinta de utilizare, aparatele de fotografiat compacte au un numar mai mic de cadre pe minut si nu ofera posibilitatea de a interschimba lentilele.

     In functie de bugetul alocat poti accesa aparatele foto compacte dotate cu zoom optic de pana la 35x, functie macro pentru poze de detaliu sau posibilitatea de a le accesoriza cu blitz-uri exterioare, adaptoare tele sau wide.


Ce reprezinta megapixelii la un aparat de fotografiat digital ?

     In imaginilor digitale, un pixel (sau un element de imagine) este cel mai mic element de pe ecran, el fiind unitatea de baza care creaza imaginea. Pixeli sunt in mod normal, aranjati intr-o grila bidimensionala (rezolutie), si sunt adesea reprezentati folosind puncte sau patrate. Fiecare pixel are propria adresa ce corespunde coordonatelor sale.

     Un megapixel (MP sau Mpx) este format dintr-un milion de pixeli, si este un termen utilizat pentru a exprima numarul de elemente (pixeli) pe care le afiseaza senzorul de imagine al aparatelor foto digitale pe display.

     De exemplu, o camera cu un senzor ce poate surprinde imaginea la o rezolutie de 2048 × 1536 pixeli se spune ca are "3.1 megapixeli" (2048 × 1536 = 3145728).


De cati megapixeli ai nevoie?

      In anul 2000, raspunsul la aceasta intrebare a fost "mai mult, este intotdeauna mai bine." In zilele noastre, raspunsul este "daca trebuie sa intrebi, ai suficienti."

      Daca vrei sa printezi pozele la dimensiunea unui album foto, sa le postezi online sau sa le trimiti pe e-mail, 5 megapixeli sint suficienti.

      Chiar si cele mai ieftine camere foto digitale de pe piata au de obicei, la pachet, 8 sau mai multi megapixeli pe senzor. Astfel se pot produce printuri superbe pana la formate de 15x21 cm.

      Dimensiunea fizica si calitatea senzorului de imagine, impreuna cu optica corespunzatoare joaca un rol mult mai mare in calitatea imaginii decat megapixelii, asa ca nu te lasa pacalit de ideea ca mai multi megapixeli va produce fotografii mai bune.

      Aparatele foto compacte si cele semi-compacte au un dezavantaj pe masura ce numarul megapixelilor creste: zgomotul de imagine. Comparativ cu aparatele de fotografiat DSLR, senzorul aparatelor foto compacte este foarte mic. Oferind mai multi megapixeli, dar folosind acelasi spatiu, acestia trebuie sa fie micsorati, ajungand sa fie mai putin sensibili la lumina, ceea ce face ca procesorul aparatului sa lucreze cu un semnal slab, pe care trebuie sa il amplifice. La un nivel al sensibilitatii mai mic decat ISO 100, apare zgomotul de imagine, sesizabil mai ales in conditii slabe de iluminare.

       In concluzie, daca nu folosesti aparatul pentru a realiza fotografii la dimensiunea unui poster sau panou, orice aparat de fotografiat digital modern are o rezolutie suficienta.


Care este diferenta dintre stabilizator digital si stabilizator optic?

     Stabilizarea optica a imaginii ajuta la eliminarea efectului de “blur” din fotografii si se realizeaza prin deplasarea fizica fie a elementelor din cadrul lentilelor fie a senzorului.

     Desi diferite companii folosesc metode diferite (si foarte sofisticate) de a face acest lucru, prezenta acestora nu mareste pretul aparatului de fotografiat digital.

     In contrast, stabilizare electronica a imaginii, este doar un “truc” realizat de oglinda camerei foto digitale, care regleaza viteza senzorului atunci cand este detectata miscarea. In acest timp s-ar putea capta o imagine mai putin neclara, insa ca o consecinta, de obicei, apare “zgomotul digital”.

     Daca iti poti permite, opteaza intotdeauna pentru aparatul de fotografiat digital care are obiectiv cu stabilizarea optica a imaginii.


Zoom-ul aparatului foto digital

    Cele doua tipuri de zoom ce pot fi prezente la un aparat sunt:

    1.  zoom-ul digital

    2.  zoom-ul optic.

     1. Zoom-ul digital ajuta doar la focalizare si incadrare, neavand o importanta foarte mare in alegerea aparatului.

    Acesta ii poate ajuta mai ales pe cei care nu doresc sa post-proceseze imaginile (aranjeze pozitia imaginilor).

    2. Important este zoom-ul optic, valorile 3x, 4x, 10x, 26x reprezinta factorul de multiplicare de la distanta focala de baza. Aparatele foto digitale pot avea distanta focala minima diferita in functie de model si producator. Valoarea 3x poate oferi un anumit zoom la un aparat si unul mai mare la aparatul unui alt producator.

    Odata cu cresterea factorului de multiplicare, exista riscul sa scada calitatea imaginii. 

    Deoarece aparatele de fotografiat compacte au un zoom limitat intre 3x si 6x din cauza dimensiunilor reduse, producatorii acestora au dezvoltat aparatele foto semi-compacte ce au obiective cu zoom de pana la 35x.

    Cele mai versatile sunt insa aparatele de fotografiat DSLR, care au obiective cu focus mare (18-200 mm sau 28-300 mm), insa care prezinta uneori anumite dezavantaje: imagini distorsionate, scaderea rezolutiei la distante cu focus mare, prezenta distorsiunilor cromatice etc.

    Dezavantajele acestea apar si la aparatele de fotografiat compacte sau semi-compacte.

    Pentru aparatele foto DSLR fotografii profesionisti pot alege obiectivele fixe si zoom-urile profesionale (28-70 mm, 70-200 mm etc.)


Display-ul aparatului de fotografiat digital

    Ecranele aparatelor au depasit nivelul de 3 inch, aceasta dimensiune fiind prezenta momentan la multe aparate foto. Variantele de care poti dispune acum au ecranul integrat in aparat sau rabatabil.

    La un aparat de fotografiat DSLR, ecranul incorporat poate proteja aparatul in caz de accident, iar ecranul rabatabil iti permite sa faci fotografii atunci cand nu poti folosi vizorul.


Optiunea de filmare a aparatului foto digital

  In ultimii ani, inregistrarile video la aparatele de fotografiat digitale au trecut, de la inregistrarea compusa din insiruirea unor cadre foto, la o functie secundara bine definita la aceasta clasa de aparate foto compacte.  Desi probabil ca nu se doreste inlocuirea camerei video dedicate cu o camera foto digitala care are si functia de filmare, totusi cu ele multi vor realiza, foarte bine, clipuri scurte.

    In primul rand, trebuie sa acorzi atentie la rezolutia de inregistrare video care poate fi captata de un aparat de fotografiat digital – forma VGA (640 x 480) este acum comuna pe aparatele de fotografiat compacte, in timp ce 1280x720 devine din ce in ce mai frecventa, iar 1920x1080 o regasim uneori pe gama de aparate de fotografiat DSLR.

    Optiunea de filmare video in format AVCHD - format pe care inregistreaza camerele video digitale - este de preferat fata de alte formate. Atentie ar  trebui acordata si la viteza de transfer – exprimata in Mbps (megabiti pe secunda). Cu cat rata este mai mare cu atat secventele video vor fi mai detaliate, dar si spatiul ocupat pe cartela de stocare va fi mai mare.


Viteza ISO a aparatului foto digital

    Pentru aparatele foto compacte viteza ISO este irelevanta. Ceea ce trebuie stiut este ca, odata cu cresterea acesteia creste si nivelul zgomotului la declansare.


Preturile aparatelor de fotografiat digitale

    Sub 500 lei – La acest pret poti gasi aparate de fotografiat compacte care sunt destul de elegante. Desi sunt cele mai ieftine modele, numarul mai mic de pixeli nu se va face simtit.

    Intre 500 si 1500 lei - Daca ai un buget intre 500 lei si 1000 lei esti avantajat. Aceasta categorie prezinta o diversitate de aparate de fotografiat digitale care sunt suficient de mici pentru a incapea intr-un buzunar. In aceasta gama gasesti aparate cu zoom pana la 10x, ecrane LCD de 3 inch, rezistente la soc sau aparate cu care puteti face poze sub apa.

    Peste 1.500 lei – Aici gasim aparatele de fotografiat DSLR  indicate profesionistilor, ce au performante ridicate (ofera o fotografiere la rezolutii mari, au o viteza mare de surprindere a imaginii, sunt capabile de o expunere multiframe, pot folosi diverse obiective) si rezistenta marita (au manere si garnituri cauciucate, sunt izolate contra umiditatii, sunt fabricate din aliaje speciale).